Lehet-e GYED, GYES mellett dolgozni?

2013-ban ismét változott néhány dolog a Gyed,Gyes háza táján.

A Gyes mellett 2013-ban is lehet munkát vállalni, a gyermek 1 éves kora után.

Tartósan beteg gyermekesetén, ikergyermekek, illetve tartósan beteg gyermek esetében nincs időkorlátozás, de amennyiben a Gyes-t igénylő személy 30 óránál többet dolgozik, csak egy gyermek után jogosult a Gyes-re.

Ha a járandóságot nagyszülő kapja, az unoka három éves kora után vállalhat munkát, de azt be kell jelentenie.

Miután a segély adókból finanszírozott ellátás, 2013-ban a vonatkozó törvény értelmében az ellátásra csak az tarthat igényt, aki magyarországi lakóhellyel kell rendelkezik. Amennyiben egy magyar állampolgár valamelyik európai uniós tagállamba távozik, az európai uniós szabályok határozzák meg, hogy mely tagállam nyújtja a családtámogatást. Ha a szülő ? az itthon Gyes-t igénylő személy ? több mint 3 hónapra távozik Magyarországról, a magyar családtámogatási ellátás részére nem jár.

Nem kötelező a régi munkahelyére visszamenni, akár mást is kereshet.

A munkaviszony nem szűnik meg, hanem fizetés nélküli szabadságra megy a munkavállaló, ha kisbabája születik.

A korábbi munkanapjai alapján kaphat gyermekgondozási díjat (gyed) vagy gyermekgondozási segélyt (gyes). Előbbinek a maximális összege a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka (tehát 2012-ben nem lehet több bruttó 130 200 forintnál), utóbbi pedig a mindenkori nyugdíjminimummal megegyező összeg: évek óta bruttó 28 500 forint havonta.

Gyes melletti munka

Ha viszont gyest kap, akkor a gyermek egyéves kora után részmunkaidőben elhelyezkedhet, heti 30 órát engedélyez számára a családtámogatásokról szóló törvény.

 Ha viszont az otthonából végzi a keresőtevékenységet a szülő, akkor akár teljes munkaidőben is dolgozhat (tartósan beteg gyermek esetén sincs időkorlátozás).

Másik munkaadónál is lehet

A munkajog nem tiltja, hogy valaki a már meglévő állása mellé egy újabbat, vagy valamely más munkát vállaljon

- például vállalkozást, megbízást, bedolgozást.

Ám a munkavállaló köteles ezt a munkáltatójának bejelenteni.

Ez természetesen vonatkozik arra az alkalmazottra is, aki épp gyesen van.

Érdemes még az új munkaszerződés megkötése előtt megbeszélni a korábbi munkáltatóval a terveket.

Fontos tudni, hogy a meglévő munkaadó akár meg is tilthatja az újabb állás elvállalását.

Ennek igen egyszerű oka van: az új vállalkozás vagy tevékenység sértheti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit.

A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

Az alkalmazott köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni, nem közölhet illetéktelen személlyel a munkája során tudomására jutott adatokat.

Azonban az otthoni munkavégzés esetén nincs időbeli korlátozás, így tehát esetleg távmunka vagy a bedolgozásos munkák is jó alternatívát jelenthetnek a gyes meglehetősen alacsony összegének kiegészítésére.

Ha viszont inkább a részmunkaidőt választja a kismama, akkor a meglévő munkahelyén  kérheti a munkaszerződés módosítását, vagy munkakör megosztással is dolgozhat. A felek a munkaszerződést kizárólag közös megegyezéssel módosíthatják.

 Gyed mellett tilos a keresőtevékenység.

Amennyiben a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt valaki gyedet kap, nem folytathat keresőtevékenységet (még eseti megbízási szerződéssel, vagy bedolgozóként sem).

Nekem igen csak hasznosnak bizonyult amit az internet keresőoldalain találtam. Nem voltam tisztában vele, hogy vajon miképp is van ez most, de sokszor a könyvelő sem tud segíteni :(

Hasznos volt számotokra is a cikk?

Amennyiben esetleg vannak kérdéseitek, állok szíves rendelkezésetekre.

3 thoughts on “Lehet-e GYED, GYES mellett dolgozni?

 1. Szeretném tudni ,hogy iker gyermekek esetén mennyit dolgozhatok ,hogy a gyest ne veszítsem el.Köszönöm.

 2. Köszönöm, nagyon hasznosnak találtam a cikket. Igaz lenne még 1-2 kérdésem, remélem tudnak benne segíteni. Most töltötte a gyermekem a 2 évet és szeretnék visszamenni dolgozni heti 6 órában a munkahelyemre, időközben kaptam egy új munkalehetőséget megbízási szerződéssel gyógytornászként átlag 60 vizitet végeznék beteglakásonként. Ahogy olvastam ez a megbízás otthoni munkának számít, így a heti 30 órába nem számít bele és ha jól értelmezem akkor még jogosult lehetek a GYES-re?
  Nagyon köszönöm a válaszukat!

 3. Köszönöm igen sokat meg tudtam , de lenne kérdésem.
  Jelenleg itthon vagyok a 2 éves gyermekemmel GYES-en.
  Arra lennék kíváncsi ha én most részmunka időben mennék dolgozni akkor a heti 30 óra a meg engedett én ez mellett meg kapnám a gyes-t ugyan úgy ahogy eddig? Persze gondolom azt is be kell jelentenem hogy munkát végzek ? Vagy a munka adó jelenti be?
  Előre is köszönöm a segitséget várom válaszod.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>